Dok?adne wymieszanie sk?adników bardzo cz?sto decyduje o jako?ci produktu finalnego. Urz?dzenia, które mo?emy do tego celu zastosowa? to mieszlniki i miksery. Systemy te, dzia?aj?ce w uk?adzie pionowym lub poziomym, s?u?? do szybkiego i dok?adnego mieszania materia?ów sypkich, p?ynów, homogenizacji substancji kremowych lub mielenia pó?produktów, jak równie? dozowania innych materia?ów np. syropów czy aromatów do mieszanych substancji. Kszta?t i wyposa?enie systemu mieszania dopasowany jest do specyfiki produktów, z którymi ma pracowa? oraz do efektów ko?cowych jakie chcemy osiagn??.
Jednym z przyk?adów mieszalnika pionowego jest wolnoobrotowy mieszalnik ?limakowy. Mieszad?o o kszta?cie ?limaka dostarcza materia? z dolnej cz??ci do górnej naczynia sto?kowego. Obracaj?ce si? rami? kr??y z mieszad?em ?limakowym wzd?u? wewn?trznej ?ciany naczynia i powoduje mieszanie materia?u. Opadanie cz?stek materia?u odbywa si? dzi?ki grawitacji w sto?kowym naczyniu, a pr?dko?? opadania wzrasta wraz ze zmniejszaniem si? ?rednicy naczynia. Wynikiem tych jednocze?nie przebiegaj?cych ruchów jest szybkie i intensywne mieszanie przy ma?ym zu?yciu energii i wysokim poziomie dok?adno?ci mieszania.
Innym rozwi?zaniem dla szczególnie trudno mieszaj?cych si? produktów mo?e by? wysokoobrotowy mieszalnik poziomy z mieszad?em umieszczonym horyzontalnie i wyposa?onym w lemiesze, które kr???c z pr?dko?ci? stu kilkudziesi?ciu obrotów na minut? w sposób huraganowy mieszaj? pó?produkty ze sob?.
Ciekawym rozwi?zaniem do delikatnego a jednocze?nie intensywnego mieszania substancji sypkich jest mieszalnik w kszta?cie litery Y, który obracaj?c si? wokó? swojej osi poziomej powoduje przemieszczanie si? produktu z beczki do uszu i z powrotem.
Do mieszania kremów np. gor?cej czekolady z orzechami czy mas waflowych z ró?nymi dodatkami wykorzystuje si? mi-ksery wyposa?one w kilka mieszade? o ró?nych kszta?tach: inne do mieszania masy, inne do zbierania produktu ze ?cianek naczynia oraz inne do ci?cia czy mielenia dodatków twardych.
Do mieszania p?ynów mo?emy zastosowa? proste zbiorniki z mieszad?em o ró?nych kszta?tach umieszczonym po?rodku.
Zgodnie z ?yczeniami Klienta mieszalniki wyposa?ane s? w:
- urz?dzenie zwil?aj?ce (dysza rozpraszaj?ca) dla dodawania p?ynów
i cieczy do substancji mieszanej lub dla czyszczenia mieszalnika,
- podwójny p?aszcz s?u??cy do ch?odzenia lub podgrzewania substancji mieszanej,
- urz?dzenie tensometryczne do wa?enia mieszanego konglomeratu,
- ró?ne systemy wypuszczania produktu z naczynia (spust r?czny, pneumatyczny,
wypust szybrowy),
- systemy podawania pó?produktów i odbioru produktu finalnego (podajniki
?limakowe, kube?kowe, pneumatyczne, itp.).
1. MIESZALNIK HV - pionowy system mieszania produktów sypkich
2. MIESZALNIK HVP - pionowy system mieszania kremów i past
3. MIESZALNIK HHY - poziomy mieszalnik obrotowy
4. MIESZALNIK HHP - huraganowy system mieszania produktów sypkich
Category: Machines & Tools -> Food Processing Machinery
Albertina Polska |
|||||||
Street: | Sycowska 48 | ||||||
City: | Wroc?aw | ||||||
Postal code: | 51-319 | ||||||
Region: | Lower Silesia | ||||||
Country: | Poland | ||||||
Phone: | +48 71 3500886 | ||||||
Fax: | +48 71 3500894 | ||||||
|
|||||||
|
|||||||
Contact person |
|||||||
Name and Surname: | Pawe? Spurtacz | ||||||
Phone: | +48 71 3500886 | ||||||